Proef moet miljoenen kostende uitzetting gezinnen voorkomen
Het uit huis zetten van overlastgevende bewoners kost kapitalen en duurt veel te lang, waardoor gedupeerden jarenlang worden geteisterd door hun buren. Op initiatief van onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start daarom een proef in verschillende delen van ons land, waarbij eerder wordt ingegrepen.
Stemmen op dit idee kan hier: http://www.innovatingjustice.com/innovations/housing-law-solutions-to-neighbours-from-hell
Het uit huis zetten is vaak voor de rechter een te zwaar middel, zo ontdekten de onderzoekers. Ernstige overlastplegers mogen daarom soms jarenlang blijven zitten, omdat er dossiers moeten worden opgebouwd. Het idee achter de proef is dat woningcorporaties eerder naar de rechter stappen om bepaalde gedragingen te laten verbieden of behandeling te eisen.
”Het blaffen van honden, luid zingen onder de douche, televisie keihard aan of vreselijke stank. Het zijn voor rechters allemaal geen redenen om iemand zijn huis uit te zetten, maar wel vreselijk vervelend voor mensen die er naast wonen”, zegt Michel Vols, rechtsgeleerde van RUG. ”Tot dusverre gingen corporaties altijd die langdradige procedure in om mensen hun huis uit te zetten. Dat heeft tot gevolg dat er uiteindelijk mensen dakloos raken en dat de gedupeerde buren nog jaren overlast ondervinden.”
Ook de kosten van een uitzetting zijn enorm. ”Die zijn minstens 60.000 euro per uitzetting, maar kan wel in de tonnen lopen. Er zijn ambtenaren bezig met dossieropbouw, politie moet er soms bijkomen, sociale werkers. Soms moeten kinderen onder toezicht worden geplaatst en bewoners blijven vaak lang bij het Leger des Heils.”
De procedure tot uitzetting kan soms wel 15 jaar duren, zegt Vols. ”En heel veel mensen hebben last van hun buren. In ons land is dat 6 procent, maar in sommige wijken is dat wel 20 procent. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen klaagden over blaffende honden. Dat duurde doodleuk vijf jaar. Een andere zaak was in Amsterdam. Daar schoot de zoon van een huurder met een pistool door het plafond. De geschrokken bovenbuurman had de rechter ingeschakeld, maar die vond het niet ernstig genoeg.”
Met het nieuwe beleid, dat is genomineerd voor beste idee in de mondiale wedstrijd Innovative Justice Award, zijn burgemeesters en corporaties gemobiliseerd om sneller de rechter in te schakelen. ”Dat gaat op diverse plaatsen nu ook gebeuren”, zegt Vols. ”Niet meteen uitzetting eisen, maar een verbod op iets. Of eisen dat iemand gaat afkicken bijvoorbeeld, of zich laat behandelen door een psychiater, zodat de overlast afneemt. Daar gaat een rechter veel sneller mee akkoord en de gedupeerde buren zien dat er tenminste iets gebeurt.”
Een voorbeeld waarbij dit beleid goed kan werken is een geval in Eindhoven. ”Daar hadden we iemand die vuile luiers spaart. Daarvoor zet een rechter iemand het huis niet uit. Maar een corporatie kan wel via de rechter afdwingen dat zo iemand zich laat behandelen, want daar is natuurlijk meer mee aan de hand”, aldus Vols.
Stemmen op dit idee kan hier: http://www.innovatingjustice.com/innovations/housing-law-solutions-to-neighbours-from-hell